Οι εξειδικευμένες γνώσεις του προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον του ενθουσιώδους κοινού. Αναφερόμαστε στον ινδό πρέσβη Tsewang Topden, ο οποίος χρησιμοποιώντας μόλις 24 διαφάνειες κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ζωής του Βούδα και των γενικών αρχών της φιλοσοφίας-θρησκείας του.
Σε τίποτα δεν υστέρησε και ο δεύτερος ομιλητής Νίκος Δήμου. Ο κ. Δήμου, συγγραφέας του βιβλίου «Ο έλληνας Βούδας», προχώρησε σε μια πρωτοποριακή ανάλυση της σχέσης του βουδισμού με αρχαίους έλληνες βασιλείς της Ινδίας, επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή των τελευταίων στην ανάπτυξη του ινδικού πολιτισμού. Αλλά ο γνωστός έλληνας συγγραφέας αναφέρθηκε περιεκτικά και στα νοήματα του βουδισμού, τονίζοντας τον τρόπο που εξέλαβε εκείνος αυτά τα μηνύματα και τον σημαντικό ρόλο που αναμφισβήτητα έπαιξαν στη ζωή του.
Ο ινδός πρεσβευτής παρουσίασε εκτενώς τη ζωή του Βούδα από τη γέννησή του: την ανακήρυξή του σε πρίγκιπα, τον γάμο και την απόκτηση του γιου του, την ξαφνική στροφή του στην ασκητική ζωή, την απομόνωσή του στο δάσος, την προσέλκυση πιστών του λόγου του και, εν τέλει, του θανάτου του στα 80 του χρόνια. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Tsewang Topden επισήμανε τις βασικές αρχές του βουδισμού και έδειξε στους παριστάμενους τους λατρευτικούς τόπους της βουδιστικής θρησκείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ρόλο μεταφραστή ανέλαβε για τον ινδό πρέσβη ο Νίκος Δήμου αφού η μεταφράστρια έπεσε θύμα της πρωτοφανούς κίνησης.
Ο τελευταίος ξεκίνησε την ομιλία του δείχνοντας μια κεφαλή του Απόλλωνα που είδε σε μουσείο του εξωτερικού και που έμοιαζε καταπληκτικά με αντίστοιχες του Βούδα, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε αγάλματα του Βούδα φιλοτεχνημένα από Ελληνες. Ο κ. Δήμου σύγκρινε τις ιδέες του αρχαίου φιλόσοφου Πύρρωνα με εκείνες του βουδισμού, προτρέποντας το κοινό να ανακαλύψει τις (προφανείς) ομοιότητες.
Στις λίγες ερωτήσεις-τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, κοινή συνισταμένη υπήρξε η αναφορά στον χριστιανισμό και κατά πόσο αυτός συμπληρώνει τη διδασκαλία των βουδιστών που δεν μιλούν για ζωή μετά τον θάνατο. Μάλιστα, θεατής αναρωτήθηκε γιατί η ηρεμία και η αταραξία που είναι το ζητούμενο του βουδισμού δεν μπορεί να πραγματωθεί χάρη στη διδασκαλία του Χριστού, ο οποίος αναφέρεται και στη μετά θάνατο ζωή. Ο Νίκος Δήμου απάντησε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο ακούγεται φυσικό, αρκεί κανείς να πιστεύει στο δόγμα της ορθόδοξης εκκλησίας για τη ζωή μετά τον θάνατο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου τριάντα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κουράσης.