Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της επιτήρησης στηρίζει την «Σιδερένια Φτέρνα»

Η είδηση που δημοσίευσε το πε­ριοδικό Σπίγκελ έπεσε σαν βόμ­βα στη Γερμανία. «Οι γερμανι­κές μυστικές υπηρεσίες (ΒΓΛ/) παρακολουθούν πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών της Αριστεράς, δη­λαδή 27 βουλευτές σε σύνολο 76 που διαθέτει η κοινοβουλευτική ομάδα Του κόμματος στη Μπούντεοταγκ». Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται επίσης και 11 αριστεροί βουλευ­τές γερμανικών κρατιδίων, τονίζει το Σπίγκελ. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι το κόμ­μα αυτό -το οποίο χαρακτηρίζει «ακροαριστερό»- «παρακολουθείται πολύ πιο επισταμένα από τις μυστικές υπηρεσίες απ' ό,τι πιστεύαμε και μάλιστα εντελώς δυσανάλογα ακόμη και σε σχέση με το νεο-ναζιστικό κόμμα ΝΡΟ». Μεταξύ των υπό παρακολούθηση βουλευτών ήταν ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι και ο Στέφεν Μπόκχαν, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των γερμανικών μυ­στικών υπηρεσιών.
Όχι μόνο η Γερμανία, αλ­λά ολόκληρη η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν με­τατραπεί πλέον σε αστυνομικά κράτη. Οι πολιτικές ελευθερί­ες εκατοντάδων εκατομμυρί­ων πολιτών ήταν το σημαντι­κότερο θύμα της 11ης Σεπτέμ­βρη για τους λαούς της Δύσης. Με πρόσχημα τη δήθεν «κατα­πολέμηση της τρομοκρατίας», οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική οικοδομούν ένα ολο­κληρωτικό κράτος διαρκούς επιτήρησης κάθε κίνησης και επικοινωνίας εκατοντάδων εκατομμυρίων πο­λιτών.
«Κάθε ανάσα που παίρνεις, κάθε τουπ που κάνεις, η ΟΙΑ σε παρακολουθεί» γράφει το αμερικανικό περιοδικό Κάουντερ Παντς. «Μια ομάδα άρτια εκπαιδευμένων μυστικών επιστη­μόνων και χειριστών ηλεκτρονικών υπολογι­στών πραγματοποιούν μια υψηλής τεχνολο­γίας κατασκοπεία πίσω από οθόνες υπολογι­στών κάπου στη Βιρτζίνια. Πρόκειται για το κέντρο Ανοικτής Έρευνας της ΟΙΑ, όπου συγκε­ντρώνονται δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο. Οι εγκέφαλοι αυτοί προσπαθούν να προβλέψουν πού θα γί­νει η επόμενη εξέγερση, αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες των ΗΠΑ».
Ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας των κοινω­νιών στις οποίες τα πάντα τελούν υπό παρα­κολούθηση με την αξιοποίηση της τεχνολογι­κής εξέλιξης, είναι πρωτοφανής στην ιστορία. Όλες ανεξαιρέτως οι τηλεφωνικές επικοινωνί­ες μπορούν να καταγράφονται, όπως και όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνονται. Οι αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και φακελώνουν όλους όσοι κρίνονται επικίνδυνοι για την πολιτική της κα­θεστηκυίας τάξης, του χρηματοπιστωτικού συ­στήματος και των πολιτικών,του υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ασοοιέιτεντ Πρες, η ΟΙΑ έχει δημιουργήσει ένα κέντρο για την παρακολούθηση κάθε μέσου κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την υδρόγειο. Το κέντρο αυ­τό μπορεί να ελέγχει πάνω από 5 εκατομμύρια τουίτς την ημέρα. Προφανώς η ομάδα αυτή της ΟΙΑ ή των «εκδικητικών βιβλιοθηκονόμων» όπως αποκαλούνται τα μέλη της, είχαν δει για παράδειγμα την αιγυπτιακή εξέγερση να έρ­χεται. Απλώς δεν μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα συμβεί. Η ομάδα αυτή άρ­χισε νολεπουργεί μετά την λεγόμενη «Πράσι­νη Επανάσταση», την εξέγερση κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Ιράν το 2009.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένας πολίτης που δέχεται επίθεση από τους μηχανισμούς του κράτους θελήσει να αμυνθεί; Όταν για παρά­δειγμα ένας πολίτης καταγράψει με κινητό τη­λέφωνο ή κάμερα κάποιες παράνομες δρα­στηριότητες των υπηρεσιών ασφαλείας;
Τα πράγματα αλλάζουν. Στην Αμερική οι αστυνο­μικοί έχουν αρχίσει να συλλαμβάνουν όσους καταγράφουν τις δραστηριότητες τους. Στο Μέριλαντ ένας αστυνομικός απείλησε με το όπλο του το μοτοσυκλετιστή Άντονι Γκράμπερ μετά από μια τροχαία παράβαση.
Η ενέργεια αυτή βιντεοσκοπήθηκε με κινητό και το βίντεο αναρτήθηκε στο You Tube. Λίγες ημέρες μετά, ο άτυχος μοτοσυκλετιστής συνελήφθη και κα­τηγορήθηκε για κακούργημα. Πέρυσι, το Εφε­τείο της Βιρτζίνια αποφάσισε ότι η αστυνομία δεν παραβίασε το δικαίωμα του υπόπτου για την ιδιωτική ζωή όταν χωρίς ένταλμα έβαλε κρυφά μια συσκευή ΟΡδ στο αυτοκίνητο του για να εντοπίζει τις κινήσεις του. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε επίσης με 8-1 ότι οι αστυνομικοί μπορούν να εισβάλουν στα σπίτια χωρίς να υπάρχει ένταλμα...

Αναδημοσίευση του άρθρου του Μιχάλη Ψύλου, από τη στήλη "Εκτός Ορίων", εφημερίδα "Πριν", 29/2/2012

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr