Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Αυτό θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα με κάποιες (αναπόφευκτες) αποκλίσεις







Η εφημερίδα «Προφίλ της πόλης» με παράδοση στις σωστές προβλέψεις αποτελεσμάτων επαναλαμβάνει τώρα ως blog το πολύ δύσκολο εγχείρημα σε τόσο ρευστό πολιτικό τοπίο να αποτολμήσει προβλέψεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα: Θα υπάρχει κυβέρνηση τη Δευτέρα, ποια θα είναι τα ποσοστά των «μεγάλων» κομμάτων, θα έχουμε αρνητικές και θετικές εκπλήξεις όσον αφορά τη δυναμική των κομματικών σχηματισμών και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή;
Παρά τα προφανή προσκόμματα που εμποδίζουν να ξεδιαλύνει ο εκλογικός χάρτης, εμείς θα επιχειρήσουμε για μια ακόμη φορά, χωρίς τη γνώση κρυφών δημοσκοπήσεων και δίχως exit poll, να σας προσφέρουμε μια σαφή εικόνα για το κρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Πάντοτε, φυσικά, κατά προσέγγιση. Παρακολουθείστε τον συλλογισμό μας:
1)     Το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων μπορεί την τελευταία στιγμή να ανατρέψει τα πάντα και να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Ομως, εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν αναφερόμαστε στις ανυπόστατες διαδόσεις και τις αναπόδεικτες φήμες που κυκλοφορούν ευρέως το τελευταίο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο και που «προβλέπουν» απίστευτα νούμερα, απότοκα της αστείρευτης φαντασίας όσων τα υποστηρίζουν ή και υποβολιμαία με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ετσι, θα ακούσατε κι εσείς ότι σύμφωνα με «μυστικές» δημοσκοπήσεις, τόσο μυστικές που δεν τις γνωρίζουν ούτε αυτοί που τις διενεργούν (!!!) και… αόρατους εκλογολόγους διακινούνται μέσω του ίντερνετ τρία βασικά σενάρια: Οτι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ψαλίδα από τη ΝΔ, μέχρι και πως πέρασε μπροστά, ότι η ΝΔ πλησιάζει την αυτοδυναμία ξεπερνώντας το 32% και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη δεύτερη θέση. Χωρίς να αποκλείουμε τρανταχτές εκπλήξεις, μέχρι το Σάββατο το απόγευμα και δώδεκα ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τέτοια σενάρια δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Μπορεί να υπάρξει ακραία εκλογική συμπεριφορά αλλά μονάχα της τελευταίας στιγμής, δηλαδή αν αποφασίσουν όλοι οι αναποφάσιστοι να κινηθούν προς έναν κομματικό σχηματισμό μέσα στο παραβάν, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα παγκόσμια εκλογικά χρονικά.
2)     Εμείς, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και αφουγκραζόμενοι έναν τεράστιο κύκλο γνωστών και φίλων στην Αθήνα και στην επαρχία, προβλέπουμε πως αύριο το βράδυ η ΝΔ θα είναι με βεβαιότητα το πρώτο κόμμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έχει κατορθώσει να ανατρέψει το σαφές προβάδισμά της στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε.
3)     Παρά την πρωτιά, η ΝΔ απέχει πολύ από την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να την πετύχει και με ποσοστό γύρω στο 35%, αλλά ούτε αυτές οι προϋποθέσεις θα υπάρξουν (ολιγοκομματική Βουλή). Ετσι, η αυτοδυναμία θα παραμείνει για τον Αντώνη Σαμαρά άπιαστο όνειρο.
4)     Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν δέκα κόμματα: Φυσικά τα δυο «μεγάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» και η ΔΗΜ.ΑΡ., που θα εισέλθουν σίγουρα αλλά και η «Δημοκρατική Συμμαχία», ο ΛΑΟΣ και οι «Οικολόγοι Πράσινοι» με αυτή, θαρρώ, τη σειρά πιθανής επιτυχίας.
5)     Η ΝΔ, παρά μια πρόσκαιρη δημοσκοπική ανάκαμψη, εισπράττοντας λίγους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ και ορισμένους ψηφοφόρους από τον ΛΑΟΣ λόγω της προσχώρησης του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη, έχει να αντιμετωπίσει στα δεξιά της τρία κόμματα (μαζί με τη «Χρυσή Αυγή») και προς το κέντρο άλλα δύο («Δράση» και «Δημοκρατική Συμμαχία»). Ετσι, μετράει απώλειες απογοητευμένων προς τα αριστερά και τα δεξιά και πιστεύω πως θα κυμανθεί από το 25-27%, υστερώντας αισθητά σε σχέση με το 2009. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν ψηφίζεται από κεντροδεξιούς που μαζικά επέλεξαν στην ανοιχτή εσωκομματική εκλογή τον Αντώνη Σαμαρά αλλά στη συνέχεια δυσαρεστήθηκαν από τις επιλογές του (τώρα και παλιότερα).
6)     Το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί πραγματική καταβαράθρωση. Τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και η ένταξη στο μνημόνιο, παρά το ότι τα στελέχη του τη θεωρούσαν αναγκαία και παρά την εκλογή νέου αρχηγού θα πέσει σε λιγότερο από τους μισούς ψηφοφόρους του 2009, οπότε και έλαβε σχεδόν 44%. Κατά τη γνώμη μου θα βρεθεί κάτω και από το 20% πανελλαδικά και η δύναμή του θα μετρηθεί από 16,5-18,5%.
7)     Την πραγματική ανατροπή παραλίγο να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαίνεται από την αυτοπεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα του κ. Τσίπρα αντλεί ψήφους κυρίως από τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία και, φυσικά, νεαρούς ψηφοφόρους που θα πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά. Παρά τη διάσπαση με τη δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. και το σχετικά χαμηλό ποσοστό του 2009 (4,60%) που τον έφερε στην πέμπτη θέση, πιστεύω ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με τη σπουδαία εκλογική επίδοσή του: Τον τοποθετώ μεταξύ του 13 και του 15% που φυσικά του δίνει την τρίτη θέση, ενώ μια μικρή συσπείρωση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του φράζει τον δρόμο για τη δεύτερη.
8)     Το ΚΚΕ δεν εισπράττει όσες ψήφους θα ανέμεναν οι επιτελείς του εξαιτίας των συνεπειών του μνημονίου, εκτός του ότι δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερες ηλικίες. Είχε λάβει 7,50% περίπου το 2009, θα έχει άνοδο και νομίζω πως θα ξεπεράσει το 8% φθάνοντας μέχρι το 9,5%.
9)     Το καινούργιο κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» προκαλεί τη σοβαρότερη ζημιά στη ΝΔ. Αλλά από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων ψαρεύει και η πρώτη αλλά και ο ΛΑΟΣ, μέχρι και η «Χρυσή Αυγή». Παρά το ελπιδοφόρο του ξεκίνημα, δεν θεωρώ πως μπορεί να πάρει παραπάνω από 8-10%, το οποίο είναι πιθανό να μειωθεί κι άλλο αν επαναπατριστούν αναποφάσιστοι της ΝΔ. Αλλά δεν είναι και αμελητέο να δίνεις μάχη με το ιστορικό ΚΚΕ για την 4η θέση, είναι τιμητικό…
10)Η ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκίνησε το εγχείρημά της με υπερβολική φιλοδοξία. Οι θετικές γνώμες για τον Φώτη Κουβέλη, το μετριοπαθές στίγμα του κόμματος που δεν απεμπολούσε όμως και τις γνήσιες αρχές της Αριστεράς, προμήνυαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ριζοσπαστικοποίηση όμως των ψηφοφόρων λόγω των επαχθών μέτρων της δανειακής σύμβασης αλλά και η επιστροφή ψηφοφόρων  στο εξίσου μετριοπαθές ΠΑΣΟΚ απ’ όπου είχαν αποσκιρτήσει αποδυνάμωσαν το κόμμα του κ. Κουβέλη. Μια σχετικά ασφαλής εκτίμηση μπορεί να του δώσει από 4,5-5,5%, εξασφαλίζοντας πάντως με άνεση την είσοδό του στη Βουλή, μακριά όμως από το αισιόδοξο διψήφιο ποσοστό.
11)Η «Χρυσή Αυγή» είναι ένα κόμμα αποκρουστικό για τις ακραίες απόψεις του στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ομως, το τεράστιο πρόβλημα της μετατροπής του κέντρου της Αθήνας σε γκέτο και η συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου, στρέφουν αρκετούς Ελληνες, και πολλούς νεαρής ηλικίας, να το επιλέξουν στην κάλπη. Παρακινδυνευμένη η προσπάθεια προσδιορισμού του ποσοστού του, αφενός γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσοι τελικά απ’ όσους υποστηρίζουν πως θα το ψηφίσουν θα το κάνουν και αφετέρου λόγω της σημαντικής διαφοροποίησης του ποσοστού της από περιοχή σε περιοχή. Δηλαδή είναι αναμενόμενο να δούμε τη «Χρυσή Αυγή» σε πολύ υψηλά ποσοστά στην Α΄ Αθηνών και στη Λακωνία, αλλά δεν αναμένεται να είναι εξίσου δυνατή στην Περιφέρεια Κρήτης, σε άλλα νησιά και στην Αχαϊα. Νομίζω πως θα διαβεί με ευκολία το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο και θα κυμανθεί η δύναμή της μεταξύ 4 και 5%.
12)Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της κυρίας Μπακογιάννη νομίζω πως έστω και με δυσκολία θα βρίσκεται στα έδρανα της νέας Βουλής. Παρά το γεγονός ότι «στριμώχνεται» ανάμεσα στα δυο «μεγάλα» κόμματα και ότι το όνομα «Μητσοτάκης» προκαλεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου αντιπάθεια, θαρρώ πως θα ψηφιστεί από μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Είναι αυτονόητο πως αν δεν τα καταφέρει τόσο καλά στην Κρήτη, αμέσως η είσοδός της στη Βουλή μετατρέπεται σε απατηλό όνειρο. Πιθανότερη εκδοχή: 3-4%.
13)Ο ΛΑΟΣ είχε αποσπάσει το 5,7% στην εκλογική αναμέτρηση του 2009. Η πτώση του είναι και δεδομένη και εξηγήσιμη. Μπέρδεψε τους ψηφοφόρους του με τα μπες-βγες στην κυβέρνηση, χάνοντας και μνημονιακές και αντιμνημονιακές ψήφους. Η απώλεια στελεχών όπως ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης δεν είναι αμελητέες. Αλλά και εκτός Αττικής φυλλορροούν τα στελέχη του, με αποτέλεσμα οι απώλειές του να αυξάνονται κι άλλο. Από την άλλη πλευρά μπορεί να βοηθηθεί με τον Γιώργο Κύρτσο, αλλά όχι τόσο με τη Βάνα Μπάρμπα και την Αλίκη Αρβανιτίδη. Αν αρκετοί πρώην ψηφοφόροι του επιλέξουν στην κάλπη τον κ. Καμμένο ή και τη «Χρυσή Αυγή» θα μείνει εκτός Βουλής για πρώτη φορά μετά το 2004. Πρόγνωση: 2,5-3,5%.
14)Οι «Οικολόγοι-Πράσινοι» δεν θα είχαν πρόβλημα με το όριο του 3% αν δεν ανέπτυσσε τέτοια δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ πως τελικά δεν θα πιάσουν τον στόχο τους, αφού κόσμος με οικολογικές ανησυχίες και αριστερές καταβολές θα ακολουθήσει το ρεύμα του κ. Τσίπρα. Η πρόβλεψή μου για τους «Οικολόγους» τους δίνει από 2-3%, δηλαδή ή μένουν εκτός ή μπαίνουν εντελώς οριακά στη Βουλή.
15)Από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις γίνεται αντιληπτό πως η καινούργια Βουλή θα είναι από επτακομματική μέχρι και δεκακομματική, με πιθανότερο, για μένα, σενάριο 9 κόμματα εντός. Δηλαδή ένα από τα ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΣΥ. και «Οικολόγοι» μάλλον χάνει στην κούρσα. Σε τόσο οριακές καταστάσεις με όλα να βρίσκονται επί ξυρού ακμής, δεν μπορώ να γράψω τίποτα περισσότερο με βεβαιότητα. Τέλος, έχω την εντύπωση πως δυο συμπαθητικά κόμματα, η «Δράση» του Στέφανου Μάνου και η «Κοινωνική Συμφωνία» της κυρίας Κατσέλη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, θα αρκεστούν σε μια καλή παρουσία. Τη «Δράση» τη βλέπω στο 1,5-2,5% και την «Κοινωνική Συμφωνία» στο 1,5-2%.
Τα υπόλοιπα κόμματα είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσουν τη μία ποσοστιαία μονάδα, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μπορεί ευκολότερα να τα καταφέρει και το ΕΠΑΜ των Καζάκη-Παπαθεμελή να κινείται ίσως λίγο περισσότερο της μισής μονάδας.
Αρης Νόμπελης, πολιτικός αναλυτής      

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr