Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ποια είναι η τοπική αυτοδιοίκηση του Δον Κιχώτη;

Είναι το φάντασμα που πλανάται πάνω από το τοπικό σύστημα εξουσίας και προσδοκά την πιθανότητα μιας πραγματικής αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Είναι σύστημα που ευαγγελίζεται τρόπους μαζικής ευτυχίας στο Χαλάνδρι στηριζόμενα σε οποιαδήποτε ευαγγέλια ιδεολογιών που ατυχώς για μας είναι  ο Δον Κιχώτης που κυνηγά ανεμόμυλους.

«Μα τι μου λες», θα μου έλεγε κάποιος φίλος αυτοδιοικητικός. Εμείς στο Χαλάνδρι λειτουργούμε σαν  Θεσμός, που είναι ταυτόχρονα  εργαλείο, σύστημα, και η σωστή εφαρμογή και λειτουργία του υπόκειται πάντα στην ποιότητα του λαού, στο ήθος και τις αρχές του. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κοινωνίας στο να διατηρεί και να διαχειρίζεται μια υγιή δημοτική αρχή. Ναι αγαπητέ φίλε. Σίγουρα αν ο κόσμος είχε τη βάσιμη υποψία ότι πίσω από το σύστημα υπάρχει μια "πεφωτισμένη" αριστοκρατία, με ήθος, ανθρωπισμό και επιστημονισμό που απεργάζεται τον επί γης παράδεισο, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει όλους, και όχι κάποιους, τότε θα μπορούσε ίσως σιωπηρά να συναινέσει. Επειδή όμως  με τίποτε δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρχει πάντα ο ρομαντικός Δον Κιχώτης που θα  καταγγέλει το κακό, φαύλο σύστημα που έχει μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της Δημοκρατίας σε  μειονεκτήματα.

Η ανθρώπινη ζούγκλα έχει τρωκτικά, ληστοσυμμορίες, νταβατζήδες, μυστικές συμφωνίες, οικονομικά συμφέροντα  κι άλλα τέτοια ωραία. Έχει όμως και ρομαντικούς αρίστους. Έχει Δον Κιχώτες. Τι θα γινόταν αν αυτοί οι ρομαντικοί αποφάσιζαν; Έχετε σκεφτεί;Τότε η τοπική αυτοδιοίκηση  δεν θα ήταν Αριστερή, ούτε  δεξιά, αλλά  το μείγμα των επιλογών, των πολιτικών και των πρακτικών που θα εφαρμόζοντο κάθε φορά μέσα από την εκφρασμένη θέληση των δημοτών μας. Η Τοπική διοίκηση όχι πάντα  νομοτελειακά δίκαιη, θα εφάρμοζε τον σεβασμό των μειοψηφιών σε αυτή, και όχι τη καταδυνάστευση τους.


Είναι πολλοί που όχι αδίκως θα πουν ότι έχουμε ότι αξίζουμε, από την άλλη όμως σίγουρα κάποιοι θέλουν να μας διατηρούν σε αυτή την κατάσταση γιατί τους συμφέρει. Είναι χαζό να προσπαθείς να ντύσεις όλον τον κόσμο με τα έτοιμα ραμμένα κουστούμια σου. Οι τραγικές αποτυχίες χαρακτηρίζουν την εποχή μας που κατά βάθος είναι όλοι φασιστικά σχέδια επιβολής στου κασίδη το κεφάλι.


Το σύστημα του Δον Κιχώτη  προάγει το ανοιχτό της αρχαίας αγοράς και όχι το κλειστό των συμμοριών, των οργανώσεων, με ελεύθερα άτομα χωρίς χειραγωγούς, όποιος δεν μπορεί να ορίσει τον εαυτό του δεν είναι με την ετυμολογική έννοια Κύριος, είναι δούλος.

Αν δεν συμφωνείτε τότε μην παραπονιέστε. Ο Δον Κιχώτης σας ζητά να μπείτε  στη πρίζα του πολιτεύεστε ανοιχτά, με προσωπική άποψη, να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει, να ξυπνήσετε.. Οι ιδέες δεν πρέπει απλά να ακούγονται ωραία, πρέπει να μπορούν και να λειτουργήσουν. Έχουν να κάνουν με ανθρώπους και τη ζωή τους.

Πρέπει να φανταστούμε το κάθε τι σε πραγματική λειτουργία, με βάση πραγματικές δράσεις και αντιδράσεις, όχι να φαντασιωνόμαστε ότι παραμύθι μας βολεύει. Αν το αντέχουν και το μπορούν οι άνθρωποι.

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr