Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές;



Πυκνώνουν οι φήμες που φέρνουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα καινούργιο σχέδιο εκλογικού νόμου, το οποίο αν εφαρμοστεί θα ανατρέψει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό σε αρκετούς δήμους της χώρας αλλά και θα καταργήσει ουσιαστικά πολλά από εκείνα που προέβλεπε ο "Καλλικράτης".
Ποιες θα είναι οι επίμαχες αλλαγές που οπωσδήποτε θα επηρεάσουν το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση;

1) Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημάρχους: Ολα τα ονόματα των δημάρχων σε ένα ψηφοδέλτιο, επομένως ο δήμαρχος της επιλογής σας θα χρειάζεται σταυρό, όπως συνέβαινε με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μέχρι σήμερα.

2) Ο δήμαρχος που θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων (σταυρών) εκλέγεται αυτομάτως από τον πρώτο γύρο. Μπορεί όμως και το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων να κατέβει στο 42%. Αν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν πιάσει το αναγκαίο όριο θα υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση με υποψήφιους, πάλι σε κοινό ψηφοδέλτιο, τους δύο πρώτους σε ψήφους.

3) Οι υπόλοιποι δήμαρχοι που δεν θα εκλεγούν και δεν θα μπουν στον δεύτερο γύρο-όπου χρειαστεί-θα ανακηρυχθούν δημοτικοί σύμβουλοι, αν ξεπεράσουν ένα ποσοστό της τάξης του 3% ή του 5%.

4) Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα βρίσκονται κι αυτοί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα ψηφίζονται ανεξάρτητα από τους δημάρχους. Αλλά θα έχουν δηλώσει πρωτύτερα ποιον δήμαρχο υποστηρίζουν, δηλαδή ουσιαστικά τη δημοτική παράταξη με την οποία κατέρχονται. Αν κάποιος θελήσει να κατέλθει ανεξάρτητος υποψήφιος σύμβουλος θα πρέπει να έχει από πριν διευκρινίσει με ποιον δήμαρχο θα συνεργαστεί αν εκλεγεί. Αρα, επιβάλλεται με τον νέο νόμο να είσαι έστω στυνεργαζόμενος με κάποια παράταξη υποψήφιος σύμβουλος.

5) Οσον αφορά το Χαλάνδρι, οι πρώτοι 41 σε ψήφους δημοτικοί σύμβουλοι εξασφαλίζουν την εκλογή τους, ανεξαρτήτως του δημάρχου που υποστηρίζουν. Επομένως καταργούνται στην πράξη η διοίκηση και η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και προκύπτει το πιθανό ενδεχόμενο ο δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Κονγκρέσο

6) Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου ώστε να μπορέσει να ασκήσει διοίκηση ακόμη και με ένα δημοτικό συμβούλιο που θα μειοψηφεί η παράταξή του. Παράλληλα, ενοποιούνται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Οικονομική Επιτροπή, ενώ διαφοροποιούνται και πολλές διατάξεις του "Καλλικράτη" και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.


*Αύριο ο ιδιοκτήτης του μπλογκ, πολιτικός επιστήμων-εκλογικός αναλυτής Άρης Νόμπελης, θα σας παρουσιάσει διεξοδικά πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκλογή των δημοτικών αρχόντων. 

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr