Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ο Χαλανδραίος Κώστας Γλύστρας παρουσίασε το βιβλίο του





Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Public της Πλ. Συντάγματος με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του νέου ταξιδιωτικού βιβλίου του καθηγητή ΤΕΙ Κωνσταντίνου Δ. Γλύστρα «ΝΕΠΑΛ-ΘΙΒΕΤ, Το πέρασμα των Ιμαλαΐων – Στα μονοπάτια των θεών», στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, με την παρουσία πολλών ανθρώπων του πνεύματος, υπό την αιγίδα του προξένου επί τιμή του Νεπάλ κ. Εμμανουήλ Γ. Καραβελάκη.
Η αίθουσα ήταν πρωτότυπα διακοσμημένη σε θιβετιανό στιλ, με βουδιστικά αγάλματα, λαμαϊστικές σημαίες προσευχής, ξόανα, είδη εξοπλισμού μοναστηριών, υποβλητικός φωτισμός καντηλιών κλπ.
Ομιλητές ήταν οι:
Φραγκίσκος Μπατζιάς, ερευνητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Χριστόφορος Ψωμαδέλλης, γλωσσολόγος (γνώστης 15 γλωσσών) – θιβετολόγος.
Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, συγγραφέας – ιδρυτής του «Συλλόγου Φιλοκοσμίας Ελλάδος».
Οι ομιλητές, πέραν από την εγκωμιαστική κριτική του εντυπωσιακού αυτού βιβλίου για τη «στέγη του κόσμου» - με 544 πολύχρωμες σελίδες, 2070 έγχρωμες εικόνες και εικονίδια - , αναφέρθηκαν στο πνευματικό έργο του συγγραφέα, στο πάθος του για το ταξίδι, αλλά και στο άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο του βιβλίου, με προβολή πολλών έγχρωμων φωτογραφιών από τους περιγραφόμενους προορισμούς, σε δύο παράλληλες οθόνες προβολής.
Τονίστηκε ότι πρόκειται για πρωτοποριακό «υβριδικό» βιβλίο, δηλαδή  οδοιπορικό, λεύκωμα, τουριστικός οδηγός, γεωγραφικό, ιστορικό, λαογραφικό, θρησκειολογικό σχετικά με τον βουδισμό και τον ινδουισμό κλπ., καλύπτοντας πληροφοριακά, αρχιτεκτονικά και θρησκειολογικά την πλειοψηφία των ασιατικών χωρών, δεδομένου ότι το έργο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους ενδιαφερόμενους για τις μαγευτικές χώρες του ΝΕΠΑΛ (ινδουιστικό) και του ΘΙΒΕΤ (βουδιστικό), αλλά αποτελεί πολύτιμο βοήθημα και για όσους διψούν να εμβαθύνουν στη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία, τον τρόπο σκέψης, τα έθιμα, τα φεστιβάλ και τη ζωή των λαών κάθε ινδουιστικής ή βουδιστικής χώρας, με αναφορές που δεν βρίσκει κανείς στη συνήθη βιβλιογραφία.
Αναφέρθηκε ότι το βιβλίο ΝΕΠΑΛ-ΘΙΒΕΤ απευθύνεται στους πάντες, είτε έχουν πάει στις «μυστικιστικές αυτές γειτονιές των Ιμαλαΐων», είτε σκοπεύουν να πάνε, είτε επιθυμούν να ταξιδέψουν νοερά και εκ του ασφαλούς, αλλά (επιπλέον) είτε είναι «βιβλιοσυλλέκτες» είτε… «βιβλιοφάγοι».
Το πολυπληθές ακροατήριο προκλήθηκε και προσκλήθηκε για ένα καλό πνευματικό ταξίδι μέσα από τις καλειδοσκοπικές σελίδες του καταπληκτικού αυτού «ντοκιμαντέρ», όπου κανείς βλέπει ζωντανά ό,τι άλλοι απλώς περιγράφουν.

Κων. Δ. Γλύστρας

Τηλ. 210-6834259

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr