Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ














Ηταν λίγες μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας του δήμου μας, στον γεμάτο κόσμο προθάλαμο, σε εκείνους που είχαν σχεδόν κλείσει την οδό Αντιγόνης, προκαλώντας μια τοπική κυκλοφοριακή συμφόρηση, μιλούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου. Δεκάδες εφημερίδες "Προφίλ"... περίμεναν καρτερικά πάνω στο λευκό τραπέζι της εισόδου...
Δεν θυμάμαι τίποτα από την ομιλία του πρώην βουλευτή και υπουργού. Οχι γιατί σκόπιμα αδιαφορούσα αλλά επειδή κάθε τόσο βλοσυροί και θυμωμένοι νεοδημοκράτες μού έπιαναν την κουβέντα για να με παρατηρήσουν, να με ειρωνευτούν ή ακόμη και να με χλευάσουν. Ο λόγος; Το λεπτομερές και κατατοπιστικό προεκλογικό αφιέρωμα της "Προφίλ" που πάντα ρουφούσαν με βουλιμία οι αναγνώστες. Και η οργή των παρευρισκομένων; Η εκλογική μου ανάλυση που προέβλεπε καταβαράθρωση της Νέας Δημοκρατίας και επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Και μάλιστα, όπως σημείωνα τότε εμφατικά, με τη διαφορά να εκτοξεύεται σε... διψήφιο νούμερο και τον Κώστα Καραμανλή να σπάει το αρνητικό ρεκόρ του Γεώργιου Ράλλη, ο οποίος στις 18 Οκτωβρίου του 1981, τη μέρα του θριάμβου του Ανδρέα Παπανδρέου και της "Αλλαγής", μαράθηκε στο 35,8%!
Τελικά, οι προβλέψεις μου διαψεύσθηκαν. Προς το χειρότερο για τους νεοδημοκράτες. Γιατί εγώ είχα ζωγραφίσει μια Ελλάδα με 15-τουλάχιστον-γαλάζιους νομούς. Και η ΝΔ κέρδισε σε μόλις 5! Από τότε με κυνηγάει η διπλή ιδιότητα, το ασυμβίβαστο αν προτιμάτε, πολιτικού αναλυτή και απλά... πολιτικού!
Σήμερα, λοιπόν, που απαλλάχθηκα από τη μία μου ιδιότητα, μπορώ χωρίς αναστολές να σας παρουσιάσω μια πρόβλεψη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, τον Δήμο Χαλανδρίου και την απαισιόδοξη προοπτική του Γιώργου Κουράση.
Ο νυν δήμαρχος δεν είναι κακής πάστας άνθρωπος, είναι ευγενικός, καλοπροαίρετος, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και με τίμησε με τη θέση για την οποία με πρότεινε. Και παρά τα... αγκάθια στη συνεργασία μας δεν έχω κανέναν λόγο να επιδιώκω να τον ζημιώσω. Αντιθέτως, πρόβλημα του δημιουργούν όσοι του μεταφέρουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Εγώ θα τον πικράνω. Αλλά καλύτερα τώρα. Καλύτερα νωρίς. Οσο διαθέτει ακόμη πολιτικό χρόνο να αλλάξει κάποια πράγματα. Και να παραμείνει δήμαρχος και μετά τις 18 Μαϊου!
Ο στενός του κύκλος τον παρασέρνει σε λάθος εκτιμήσεις. Του λένε: "Δεν έχεις αντίπαλο, θα κάνεις περίπατο". Αυτό κατ' αρχάς είναι εξαιρετικά αλαζονικό και υποκρύπτει μια βαθιά περιφρόνηση για τους υπόλοιπους διεκδικητές της δημαρχίας, φανερούς και... μυστικούς. Αυτή η περίεργη αυλή υποτιμάει την Καρατζά, τον Θωμά, τον Ανδρεόπουλο, τον Νταβία, τον Πανταζή, όσους τέλος πάντων έχουν εκδηλώσει, προσωπικά ή όχι κάποια επιθυμία να εμπλακούν στα κοινά της πόλης μας. Αλλά ας υποθέσουμε πως έχουν δίκιο: Πως ο Θωμάς δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική, πως την Καρατζά την κρατάει χαμηλά το κόμμα της, πως ο Νταβίας δεν μπορεί να συσπειρώσει πολύ κόσμο, πως ο Ανδρεόπουλος είναι φορτωμένος με δύο αποτυχίες στην πλάτη του. Σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τον Γιώργο Κουράση. Γιατί η πολιτική, όπως και η επιχειρηματικότητα, μισούν τα κενά. Ετσι, αν σε μια ολόκληρη περιοχή της πόλης μας δεν υπάρχει ταβέρνα κάποιος θα σκεφθεί να την ανοίξει. Και αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν απήχηση στους Χαλανδραίους όλο και θα βρεθεί ένας που θα το συνειδητοποιήσει, θα έχει ικανότητες, δημιουργικότητα, ήθος και όραμα και, αυτομάτως, θα γίνει το φαβορί.
Το Χαλάνδρι σε σχέση με τα βόρεια προάστια-πλην της Ν. Ερυθραίας που ενώθηκε όμως με την Κηφισιά-είναι ο δήμος με τους περισσότερους ψηφοφόρους κεντροαριστερής προέλευσης. Μέχρι και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχει αξιοπρόσεκτη δύναμη στην πόλη μας. Αλλά σε τρεις συνεχόμενες αναμετρήσεις εξελέγησαν δήμαρχοι κεντροδεξιάς ιδεολογικής τοποθέτησης, κάτι παράταιρο που δεν μπορεί και δεν συμβαίνει ποτέ σε εκλογικές αναμετρήσεις να συνεχίζεται επ' αόριστο. Μην ξεχνάτε ότι στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές του 2006, η ΝΔ νίκησε στα Χανιά (!!!) και το ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες!!! Πιστεύει κανένας σώφρων άνθρωπος πως θα ήταν δυνατό να επαναληφθεί εύκολα κάτι τέτοιο; Και εδώ μιλάμε για τρεις εκλογές και όχι μία.
Στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος καθημερινά αγκομαχάει με τα ατελείωτα αντιλαϊκά μέτρα. Και φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται από πουθενά. Η τρόικα αντί να γίνεται πιο ελαστική ολοένα και σκληραίνει τη στάση της, κάθε φορά εμφανίζεται και πιο αδιάλλακτη. Ρωτήστε, λοιπόν, στον κύκλο σας: Είναι ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση Σαμαρά; Και πότε νομίζετε πως θα την τιμωρήσουν αν όχι στις επερχόμενες εκλογές. Ας μην λησμονούμε ότι οι πεντακάθαρες νίκες του Ζαφειρόπουλου επιτεύχθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό: Η ΝΔ και το 2002 και το 2006 ήταν κυρίαρχη παντού.
Ολα τα παραπάνω δεν θα ίσχυαν αν η διοίκηση είχε δημιουργήσει ένα καλό όνομα στους συμπολίτες μας. Αν ο δήμαρχος ήταν πανταχού παρών, αν τα αθλητικά σωματεία που συγκεντρώνουν έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων ήταν έμπλεα ικανοποίησης, αν στα σχολεία τα χρήματα έρεαν άφθονα, αν υπήρχε μια συντονισμένη και πρωτοπόρα κοινωνική πολιτική που θα ανακούφιζε τους αναξιοπαθούντες Χαλανδραίους, αν, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα τρία χρόνια στο Χαλάνδρι είχαν πραγματοποιηθεί καινοτόμα προγράμματα για την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τον φωτισμό, τις λακκούβες, την καθημερινότητα του πολίτη. Αν στο Χαλάνδρι κάποιος εφάρμοζε τις πρωτότυπες ιδέες για τον πολιτισμό του Μπένου στην Καλαμάτα, τις αντίστοιχες για τον εθελοντισμό του Στεργίου στην Πεντέλη, την κοινωνική πολιτική του Κορτζίδη στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ταμήλου στον Δήμο Τρικκαίων κ.ο.κ.
Απαντήστε μου, λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά: Τι απ' όλα αυτά είδατε να γίνονται στο Χαλάνδρι; Κάποιος θα μου πει ότι ξέχασα τα μπαρ στο κέντρο της πόλης. Δεν τα ανέφερα, όχι γιατί δεν είναι ενοχλητικά αλλά γιατί στο κέντρο μένουν λίγοι ψηφοφόροι και οι περισσότεροι από τους τελευταίους του εκλογικού διαμερίσματος του Κεντρικού Χαλανδρίου έρχονται από άλλες περιοχές-όσοι έρχονται γιατί ρίξτε μια ματιά στην αποχή σε κάθε αναμέτρηση: Ισως να ξεπερνάει το 40%. Και στην τελική τον δήμαρχο εκλέγει το Κάτω Χαλάνδρι με τα τεράστια προβλήματα, το Πάτημα με τα δυσεπίλυτα δικά του, η Τούφα, η Αγ. Βαρβάρα, το Πολύδροσο και οι άλλες συνοικίες της πόλης μας. Και εκεί ο κόσμος βράζει με τη διοίκηση.
Τι θα μπορούσε να αλλάξει; Το είχα πει κι όταν ήμουν πρόεδρος: Αν φθάναμε ένα βήμα πριν την ένταξη του Πεύκου Πολίτη, αν οι τσιγγάνοι απομακρύνονταν και εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση στη Λυκόβρυση, αν τα σωματεία ενισχύονταν αντί να απαξιώνονται και αν λειτουργούσαν οι στοιχειώδεις κοινωνικές δομές, θα υπήρχε σίγουρα ελπίδα επανεκλογής του νυν δημάρχου. Αλλά, για παράδειγμα, στο μείζον ζήτημα του καταυλισμού κατόρθωσε η δημοτική αρχή να είναι δυσαρεστημένοι όλοι: Οι τωρινοί γείτονες που βιώνουν το πρόβλημα, οι πιθανοί αυριανοί γείτονες που δεν κρύβουν την ανησυχία τους, οι ίδιοι οι τσιγγάνοι που ούτε αυτοί είναι ικανοποιημένοι.
Εν κατακλείδι, αν εγώ δεν ζω στον δικό μου απόμακρο κόσμο και το επιτελείο του δημάρχου μας πέφτει έξω στους υπολογισμούς του ο Γιώργος Κουράσης δεν θα είναι δήμαρχος τον Ιούνιο.
Του εύχομαι να λαθεύω. Του εύχομαι να έχει δίκιο και η προσήλωση στο έργο του να του αποφέρει καρπούς. Του εύχομαι οι Χαλανδραίοι να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία, αναγνωρίζοντας τις απίστευτες οικονομικές δυσκολίες. Του εύχομαι να πραγματοποιήσει μια άψογα σχεδιασμένη προεκλογική εκστρατεία και να πείσει τους δύσπιστους. Και τότε θα παραδεχθώ πως έπεσα έξω στις εκτιμήσεις μου και είχε απόλυτο δίκιο ο δήμαρχος και όσοι τον συμβουλεύουν. Και θα ζητήσω συγνώμη για τις δυσοίωνες προβλέψεις μου...
ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr