Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Νίκος δεν αφήνει τον Γιώργο να φύγει. Όλο το παρασκήνιο για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ




Το "Προφίλ της πόλης", σας παρουσιάζει κατ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (στο διαδίκτυο) το άρθρο του περιοδικού "Πολιτικά Θέματα", τεύχος Νο 39,  9 Φεβρουαρίου 2012


Ο ιδιοκτήτης Παπανδρέου···φεύγει για να μείνει

Ο αποκαλυπτικός μονόλογος του Νίκου για να πείσει τον αδελφό του

Ο  κ. Γιώργος Παπανδρέου έπαιξε κι έχασε. Από ηγέτης των ορα­μάτων και της πράσινης ανά­πτυξης μεταβλήθηκε σε κομμα­τάρχη κακής κοπής και, σαν τους χαμένους χαρτοπαίκτες, παίζει τα ρέ­στα του. Αποφάσισε να παίξει σε μια ζαριά ακόμη και τη σπουδαία πολιτική του κληρο­νομιά ή έστω ό,τι έχει απομείνει απ' αυτήν.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου - με τη φωνή, τη συμβουλή και τα σχέδια του αδελφού του Νίκου - αποφάσισε να παραμείνει και να ξα­ναδοκιμάσει την αρχηγία-προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Έβαλε στην άκρη την πολιτική αξιοπρέ­πεια, τις διάφορες κατά καιρούς υποσχέσεις για απόσυρση και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες και επανέφερε «μέσα του» το αίσθημα της ιδιοκτησίας του Κινήματος. Ηθικός αυτουργός της μετα­στροφής του τέως πρωθυπουργού είναι ο κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος στην ουσία είναι ο αρχηγός της οικογένειας και τελικά επιβάλλει την άποψη του.
Μετά την εκλογική αποτυχία του 2007, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου τρομοκρατήθηκε από την ανταρσία του κ. Ευάγγελου Βενι­ζέλου και ήθελε να τα παρατήσει από την ίδια τη βραδιά των αποτελεσμάτων, παρε­νέβη την τελευταία στιγμή ο κ. Νίκος Πα­πανδρέου και με τρόπους όχι και τόσο ευ­γενικούς τον έπεισε να παραμείνει με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το καλοκαίρι του 2011, όταν απογοητευ­μένος τηλεφώνησε στον αρχηγό της αξιω­ματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά και του είπε ότι παραιτείται για να γίνει κυ­βέρνηση συνεργασίας, υπαναχώρησε και σε πέντε ώρες πήρε πίσω την παραίτηση μετά από ηχηρή παρέμβαση του κ. Νίκου Παπαν­δρέου, οι φωνές του οποίου ακούστηκαν α­πό του Μαξίμου έως.. .τη Συγγρού.
Τώρα, μετά την πολιτική γκάφα πρώτου μεγέθους με το δημοψήφισμα, πάλι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε τάσεις φυγής, με το σχέδιο (είχαν γίνει και σχετικές συζητήσεις) να α­φήσει το κόμμα στον αντίπαλο του το 2007, κ. Ε. Βενιζέλο.
«Βαγγέλη εσύ θα με διαδεχθείς στο κόμ­μα γιατί απέδειξες με πράξεις ότι εννοείς την ενότητα του Κινήματος», είχε πει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Αλλά και πάλι παρενέβη ο αρχηγός της οικογένειας κ. Νίκος Παπανδρέου και τον με-τέπεισε να παραμείνει πρόεδρος του κατα­κερματισμένου ΠΑΣΟΚ.
-   «Είσαι ένας Παπανδρέου», φέρεται να του είπε ο~Νίκος. «Οι άλλοι είναι μικροί μπροστά σου. Τράβηξε τις διαδικασίες προς τα πίσω, πολλά θα ξεχαστούν, θα κλείσει το ΡSΙ, θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και
θα βγεις ήρωας ότι τελικά έσωσες τη χώρα με προσωπική θυσία και προσωπικό τίμημα.
Πήγαινε πίσω τις διαδικασίες, δείξε οτι είσαι ακόμη αρχηγός, κάνε διεθνείς επαφές, συ­ντόνισε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδημου, φέρε σε αντιπαρά­θεση τους δελφίνους και προχώρησε στην εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Από αυτούς που έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι είναι "Παπανδρεϊκοί"».


Η απάντηση του Νίκου Παπανδρέου
Απαντώντας στο δημοσίευμα του «Πρώτου θέματος», ο Νίκος Παπανδρέου έγραψε σε μπλογκ του Διαδικτύου τα εξής (διατηρούνται το συντακτικό και η ορθογραφία του συγγρα­φέως):
«Εδώ και ενάμισυ χρόνο περίπου διάφορα μπλογκ και εφημερίδες ασχολούνται επιμελώς με το πρόσωπο μου, χωρίς φυσικά να προσκο­μίζουν στοιχεία. Το σημερινό εξώφυλλο είναι στην ίδια γραμμή με τα μπλογκ. Μόνο σκοπό που έχουν είναι -υποθέτω- να αποτελειώσουν δια της λασπολογίας, το επώνυμο «Παπανδρέ­ου» μια και καλή.
Πρώτ' απ' όλα προφανώς είμαι υπό απί­στευτη παρακολούθηση επειδή για μια μέρα που επισκέπτης πάρκαρε το αμάξι του στα γκα­ράζ μου, προλάβατε να βγάλετε φωτογραφία με αυτό, υπονοώντας ότι μου ανήκει.
Φυσικά και δεν μου ανήκει. Όπως και δεν μου ανήκει ένα 4x4 ΒΜW, όπως υπονοείτε στο εξώφυλλο. Έχω ένα οικογενειακό VOLVO του 2003. Όμως σημειώνω ότι ποτέ δεν κάνατε το κόπο να με ρωτήσετε αν μου ανήκει το πολυ­τελές αμάξι που φωτογραφίσατε ή αν μου α­νήκει η μεζονέτα στην οποία διαμένω.Ένα τη­λεφώνημα; Δικό σου το αμάξι Νίκο; Όχι. Δικό σου το σπίτι; Όχι. Έχεις Ρorsche; Όχι. Έχεις ΒMW 4x4; Όχι.
Αν προέρχονταν από τα πολυπληθή δεξιά μπλογκ, ίσως θα το καταλάβαινα. Από σοβαρή εφημερίδα, ένα απλό τηλεφώνημα σε μένα δεν θα ήταν το σωστό και δεοντολογικό; Ιδιαιτέ­ρως σε μια δύσκολη εποχή (για την οποία έχω γράψει πολλές φορές και έχω προτείνει λύσεις) δεν πρέπει να προσέχουμε τι λέμε για ανθρώπους με επύνυμο; Προς τι αυτή η κακία; Προς τι αυτή η επιμονή;
Πραγματικά δύσκολα καταλαβαίνω την τόση κακία. Αν θέλετε, με χαρά να σας δώσω και τα τελευταία δέκα χρόνια των φορολογικών μου δηλώσεων, να δείτε από κοντά. Είμαι φυσικά υ­πέρ του πόθεν αίσχες για όλους. Μήπως να κά­ντε το πρώτο βήμα εσείς;
Μάλιστα γνωρίζω ότι έχετε ή είχατε στα χέ­ρια σας -σας το έφερε 'δημοσιογράφος'- αντί­γραφο του ενοικιαστηρίου του σπιτιού. Μεγάλη αμαρτία φαίνεται να διαμένω στην Εκάλη! Πού θα προτιμούσατε; Στο πατρικό στο Π. Ψυχικό; Στο Καστρί του παπού; Σε ποια μαγαζιά επι­τρέπεται να πηγαίνω; Με τι αμάξι να κυκλοφο­ρώ και με πόσα κυβικά; Τι ποτό επιτρέπεται να πίνω ως αδερφός (γιος, εγγονός -διαλέξτε και πάρτε) πρωθυπουργού; Ρετσίνα; Κρασί ελλη­νικό; Αν είναι ιταλικό; Γαλλικό; Από Χιλή; Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδεύω; Και με ποια ε­ταιρεία; Και σε ποια θέση; Τσιγάρο; Τι μάρκα;
Ούτε το σπίτι είναι δικό μου, ούτε το πο­λυτελές αμάξι. Ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά άλ­λωστε και δεν συνάδουν με την φύση μου.
Φυσικά σημειώστε ότι δεν έχω δημόσια θέ­ση, δεν πληρώνομαι από τους φορολογούμε­νους και κάνω τα πάντα να μην επιβαρύνω πο­τέ το δημόσιο. Ξέρω ότι δεν σας πείθω. Αλλά για την τιμή των όπλων δεν μπορώ να μη απα­ντήσω, έστω και μια φορά».


«Ο Αμερικανός παππούς μου»

Στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» (Δεκέμβριος 2008), ο Νίκος Παπανδρέου δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Οι πιστωτικές κάρτες και ο Αμερικανός παππούς μου». Η αρχή του άρθρου έχει ως εξής: «Με όλη τη συζήτηση που γίνεται γύρω απ' την οικονομική κρίση και τις συγκρίσεις με το Κραχ του '29, θυμήθηκα την ιστορία του παππού μου, όχι του γνωστού'Ελληνα πολιτικού που έζησε τις δραματικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά του άλλου, του άγνωστου Ντάγκλας Τσαντ, πατέρα της μητέρας μου.
Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1900, ήταν γιος Άγγλου μετανάστη και Σκοτσέζας μητέρας. Υπηρέτησε ως καταδρομέας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έχω μια φωτογραφία που τον δείχνει να σηκώνει την αμερικανική σημαία του σε κάποιο λόφο της Κούβας ή του Παναμά. Του είχε αφήσει ο πατέρας του ένα μεγάλο σπίτι έξω από το Σικάγο και ο ίδιος δούλευε ως μηχανικός αυτοκινήτων με δικό του γκαράζ. Στα τέλη της δεκαετίας του '20 αποφάσισε να μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών του και έφτιαξε μια επιχείρηση -έγινε αντιπρόσωπος της εταιρείας Studebaker. Ενώ ξεκίνησε αρκετά καλά -πουλώντας αμάξια με δόσεις- το 1929 ήρθε το Κραχ. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επεκτείνει την πολιτική των δόσεων ώστε να συνεχίζει να πουλάει αμάξια. Στην αρχή του Κραχ η τακτική απέδωσε, δηλαδή συνέχισε να πουλάει κάποια αμάξια. Μετά όμως ήρθε η στιγμή της αποπληρωμής των δόσεων. Τότε όλοι τον έπαιρναν τηλέφωνο σπίτι του και του ζητούσαν αναβολή της δόσης.
Κι επειδή ο κ. Γ. Παπανδρέου, ευγενής και πράος όπως είναι, δεν μιλούσε, προβλη­ματισμένος, η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι ο κ. Νίκος Παπανδρέου πέρασε στο επιτυχη­μένο από το παρελθόν πείραμα: Έβαλε τις φωνές στο φοβισμένο Γιώργο:
-   «Άκουσε να σου πω, ρε. Στήσου στα πό­δια σου και κάνε ό,τι σου λέω. Δεν είσαι μό­νος σου. Υπάρχει πίσω σου ολόκληρη οικο­γένεια...»
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ήθελε, δεν ήθελε (που ήθελε) πείσθηκε και άρχισε «να πε­τάει τη μπάλα στην εξέδρα». Υλοποιεί το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και βλέπουμε.
Έβαλε μπροστά τις "διαδικασίες" με επαφές στελεχών, άρχισε τα "πολιτικά συμβούλια", επιχείρησε να πάει την εκλογή προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές και να επιβάλει τη δυαρχία, που όμως δεν πέρασε. Έκανε ελιγμό και ζήτησε η εκλογή να γίνει μόλις τελειώσει το PSI και υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και "ψιθύρισε" ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, αλλά δεν το ξαναείπε. Με τη δήθεν υποχώρηση, "κέρδισε" τη συμφωνία των Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοίδη και άφησε μόνο του τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος εν τέλει αναγκάστηκε να συμφωνήσει με την πρόταση του Γιώργου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Είχε κερδίσει στα σημεία, αλλά το σχέδιο Νίκου έχει μακρύ δρόμο και πολλά πλά­να. Ένα από αυτά άρχισε ήδη να ξεδιπλώνε­ται, το οποίο είναι να περάσει ο Γιώργος ότι τον έφαγαν τα συμφέροντα, τα ιποάίδ και οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης (Σαρκοζί, Μέρκελ).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει την αφανή υπο­στήριξη του αντιπάλου του κ. Αντώνη Σα­μαρά, προκειμένου να παραμείνει στην αρ­χηγία του ΠΑΣΟΚ, διότι ο Αντώνης έχει τη βεβαιότητα ότι, αν το Κίνημα πάει στις εθνι­κές εκλογές με τον Γιώργο, τότε η νίκη της ΝΔ θα είναι πολύ ευκολότερη και ίσως πιάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Λέγεται ότι η Συγγρού διαμήνυσε στην οικογένεια Παπανδρέου ότι δεν έχει να φο­βάται τίποτα από διώξεις και, αν θα παρα­μείνει ο Γιώργος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, θα συνεργαστούν μετεκλογικά για «τη σωτηρία της χώρας». Ίσως, αυτό να εξηγεί και τις βολές της ΝΔ στους Δελφίνους του ΠΑΣΟΚ (Βε­νιζέλο, ΛοΒέρδο, Διαμαντοπούλου).


Το δεύτερο σχέδιο (plan Β) του ουσια­στικού αρχηγού της οικογένειας Παπανδρέ­ου, του Νίκου, τώρα που κέρδισε χρόνο ο Γιώργος, είναι το «διαίρει και βασίλευε». Και στόχο έχει να ωθήσει τους δελφίνους να «φαγωθούν» μεταξύ τους και οι αμιγώς Παπανδρεϊκοί να ανασυντάξουν τους οπαδούς του για την κομματική εκλογή αρχηγού από τη βάση.
Επίσης, θα επιχειρηθεί (αν δεν έχει γίνει, ήδη) η επανασύνδεση του Γιώργου με τον κ. Γ. Ραγκούση και η προσέγγιση με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. θα δοθεί υπόσχεση στην κ. Αννα Διαμαντοπούλου ότι στη νέα φάση του Κινήματος θα είναι το νούμερο δύο και η μελ­λοντική αρχηγός του κόμματος.
Θα γίνει προσπάθεια από Παπανδρεϊκούς να εμπεδώσει η κοινή γνώμη ότι, στην κυ­βερνητική (αποτυχημένη) διαδρομή του Γ. Παπανδρέου, όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη είναι συνυπεύθυνα και με την ολιγωρία τους έβλαψαν «το όραμα του Γιώργου».
Αυτά - και άλλα πολλά- συμβαίνουν στην αντίθετη πλευρά του ΠΑΣΟΚ και το συμπέ­ρασμα είναι ότι ο Γιώργος πάρα πολύ δύσκο­λα θα παραδώσει την... ιδιοκτησία της οι­κογένειας σε κάποιον που τον λένε Βαγγέ­λη.
Στα σχέδια της οικογένειας Παπανδρέου μπήκε σφήνα ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει τον φίλο του Α. ΛοΒέρ­δο να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ο Γιώργος βραχυκυκλώθηκε αλλά ο «ηλεκτρολόγος» της οικογένειας Νίκος ετοιμάζει plan Β με στόχο να μη φύγει, τελικά, ο ΓΑΠ, γιατί υ­πάρχει ανοιχτό το θέμα του Αντρίκου.

«Τι φοβάται ο Γιώργος από το Νίκο»

Η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» αποδομεί πλήρως το κοινωνικό προφίλ του «αντ' αυτού» και δημοσιεύει αποκαλυπτικά στοιχεία για τον πολυτελή βίο του «πρωθυπουργικού αδελφού»
Με ένα μακροσκελές ρεπορτάζ και τον τίτλο «Τι φοβάται ο Γιώργος για τον Νίκο... Lifestyle που προκαλεί, όταν η Ελλάδα χρεοκοπεί!», η ε­φημερίδα «Πρώτο θέμα» αποδομεί πλήρως την εικόνα του Νίκου Παπανδρέου και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αδελφό του Γιώργο Παπανδρέου, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά. Η εφημερίδα δημοσιεύει αποκαλυπτικά στοιχεία για την πολυτελή ζωή του Νίκου, τα οποία και συνοδεύει με εντυπωσιακές φωτογραφίες πα­νάκριβων αυτοκινήτων.
Ο «αντ' αυτού», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Νίκος Παπανδρέου για την καθοριστική επιρροή του στον αδελφό του Γιώργο, αλλά και για τις ε­πιχειρηματικές του διασυνδέσεις με την ελληνι­κή επιχειρηματική ελίτ και Αραβες κεφαλαιού­χους, κατοικεί «σε μισθωμένη τριώροφη έπαυλη στην Εκάλη με πισίνα, γκαράζ που φιλοξενεί πο­λυτελή αυτοκίνητα, οικιακή Βοηθό, σοφέρ και προσωπικό ασφαλείας», αναφέρει το «Πρώτο θέμα» και αναλυτικότερα επισημαίνει:
«Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού μέ­χρι πριν από περίπου ένα χρόνο έμενε σε διαμέ­ρισμα 150 τ.μ. στα Βριλήσσια. Μετά τη μετακό­μιση του στην Εκάλη στην αχανή βίλα των 530 τ.μ., στην οποία κατοικούσε ο πρώην ιδιοκτή­της της, μουσικοσυνθέτης Φοίβος, απολαμβά­νει πλέον μαζί με τη σύζυγο του κυρία Αλεξία Κληρονόμου και τα δυο τους παιδιά τις χάρες μιας υπεράνετης, υγιεινής, λουσάτης και απο­λύτως ήρεμης ρουτίνας, η ησυχία της οποίας ενίοτε διασπάται από το βρυχηθμό του μοτέρ μιας χρυσαφί Porsche Carrera όταν αυτή εξέρ­χεται δυναμικά από το υπόγειο πάρκινγκ της έ­παυλης. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του ζεύγους τα Σαββατοκύρια­κα, ενώ τις καθημερινές ο οδηγός μεταφέρει ένα εκ των παιδιών σε βρετανικό ιδιωτικό εκ­παιδευτήριο των βορείων προαστίων, που πα­ρέχει τις υπηρεσίες του τιμολογώντας τους γο­νείς με τα ακριβότερα δίδακτρα στη χώρα, ύ­ψους 12.000 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, ένα ακόμα πολυτελές αυτοκίνητο ημιτζιποειδούς χαρακτήρα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, μάρκας BMW, χρησιμοποιείται κατά προτεραι­ότητα από τη σύζυγο του Νίκου Παπανδρέου για τις μετακινήσεις της. Τόσο, όμως, η ΒΜW -αξίας περίπου 40.000 ευρώ- όσο και η Ρorsche, που εκτιμάται πάνω κάτω σε 180.000 ευρώ, α­νήκουν σε εταιρείες χρονομίσθωσης, στην Olympic S.Α. και στην Alpha Leasing, αντί­στοιχα. Όμως το ζήτημα που τίθεται από όσους τον βλέπουν να μετακινείται με αυτά τα πολυ­τελή αυτοκίνητα δεν είναι σε ποιον εμφανίζο­νται να ανήκουν. Είναι το ότι κυκλοφορεί εν μέσω κρίσης με αυτά, επιδεικνύοντας προκλη­τικά ένα πλουσιοπάροχο επίπεδο διαβίωσης τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες του που­λούν κοψοχρονιά ή παραδίδουν αθρόα τις πι­νακίδες από τις δικές τους σακαράκες».

«Παρόμοια ισχύουν πολλαπλασιαστικά και για την επιλογή μίσθωσης του συγκεκριμένου προνομιούχου σπιτιού, που αγγίζει τα όρια της χλιδής. Η πολυτελής οικία στην οποία κατοι­κεί η οικογένεια του Νίκου έχει εμβαδόν 529,50 τ.μ. και χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στην μπροστινή πλευρά έχει δημιουργηθεί πι­σίνα, ενώ στην πίσω υπάρχει διαμορφωμένος υπαίθριος χώρος με κατασκευή μπάρμπεκιου. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, το ε­νοίκιο της κατοικίας υπολογίζεται με τα σημε­ρινά δεδομένα από 5.000 έως 6.000 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της υπολογίζεται περίπου στα 3.000.000 ευρώ».

Η χλιδάτη διαβίωση και το κόστος της

«Λαμβάνοντας υπόψη την παλιότερη δή­λωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι "από τον παππού μου κληρονόμησα ένα ρολόι και από τον πατέρα μου το όνομα", εύκολα συνάγεται ότι και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του δεν παρέλαβε από τους προγόνους πολλά περισσότερα. Δεδομένου όμως του ε­πιπέδου ζωής και δημόσιων υποχρεώσεων του Νίκου Παπανδρέου, τα ερωτήματα για το κό­στος διαβίωσης του ποικίλλουν.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται (για λογαριασμούς κοινωφελών οργανισμών, ενοίκια, δίδα­κτρα, δόσεις και λοιπά πάγια) στο ποσόν των 15.000 ευρώ περίπου τον μήνα. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, για το οποίο κάθε λαϊκιστής ενδεχομένως θα αντέτεινε οτι αντιστοιχεί σε 20 βασικούς μισθούς του Δημοσίου».


Oι Αραβες και ο Βγενόπουλος

«Ήταν Φεβρουάριος του 2010 όταν στο τα­ξίδι των τότε υπουργών, Λούκας Κατσέλη και Χάρη Παμπούκη, στο Αμπού Ντάμπι προς α­ναζήτηση αραβικών κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ, συμμετείχε και ο Νίκος Παπανδρέου. Με το κυβερνητικό Εμπραέρ, η παρουσία του αδελ­φού του πρωθυπουργού στην κυβερνητική α­ποστολή μπαίνει στο στόχαστρο σφοδρής κρι­τικής από την αντιπολίτευση, δημιουργεί κοι­νωνική αίσθηση και έχει αντίκτυπο στους κόλ­πους της κυβέρνησης. Η πτήση του κυβερνη­τικού αεροσκάφους στοιχίζει στον ελληνικό λαό ούτε λίγο ούτε πολύ 85.935,38 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, ο οποίος δή­λωσε ότι «κρίθηκε σκόπιμη η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Αμπού Ντάμπι», ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 7.022,02 ευρώ, α­νά ώρα πτήσης, 1.460 ευρώ για διαμονή και διατροφή πληρώματος, 665 ευρώ για catering, στην Ελευσίνα, 2.024 δολάρια για επίγεια ε­ξυπηρέτηση στη Δαμασκό και 28.146 δολάρια για επίγεια εξυπηρέτηση και catering, στο Αμπού Ντάμπι. Οι οικονομικές λεπτομέρειες διαπέρασαν και το πέπλο μυστηρίου των 'ειδι-κών' αποστολών του Νίκου στον επιχειρηματι­κό αραβικό κόσμο και δημιούργησαν υποψίες για τις ενδεχόμενες άγνωστες δικαιοδοσίες που του παραχωρήθηκαν, κάτι που ενόχλησε αρκετούς υπουργούς όταν διαπίστωσαν, έκ­πληκτοι, ότι υποσκελίζονται».
«Αν όμως στην αποστολή στην αραβική χερσόνησο έθεσε το επώνυμο του στην υπη­ρεσία της χώρας, με μια άλλη πτήση την ίδια χρονιά για τα γειτονικά Τίρανα, μισθωμένη αυτή τη φορά από τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο -ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υποβάλει αγωγή κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-, πολλαπλασίασε τα μηνύματα σύγχυ­σης που εκπέμπει η δημόσια συμπεριφορά του Νίκου Παπανδρέου φωτογραφιζόμενου δίπλα στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και στο πλευρό του Έλληνα επιχειρηματία.
Ως απά­ντηση στις πιθανές αιτιάσεις, από το περιβάλ­λον του συγγραφέα προβλήθηκε ότι η πρό­σκληση δεν προήλθε από τον κ. Βγενόπουλο, αλλά από τον καθηγητή Παιδιατρικής του «Μη­τέρα» και γιατρό των παιδιών του Νίκου Πα­πανδρέου, Χρήστο Μπαρτσόκα, με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις».


Μυθικοί γάμοι, βαφτίσια και διακοπές

«Σε ό,τι αφορά το ντόπιο lifestyle, ο Νίκος Παπανδρέου αποδείχθηκε λιγότερο διορατι­κός ως προς την αποφυγή του σε χαλεπούς καιρούς. Χαρακτηριστικές είναι οι περσινές πα­σχαλινές διακοπές του μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Νίκο Σηφουνάκη στο ξενοδο­χείο «Creta Palace» του Ρεθύμνου, που προ­κάλεσαν δυσμενείς εντυπώσεις. Κυρίως επει­δή ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Νίκος Δασκαλαντωνάκης, πεθερός του κ. Σηφουνάκη, αντιμετωπίζει την ίδια στιγμή μια κρίση στο φόντο της οποίας έχει ξεσπάσει ενδοοικογενειακός πόλεμος με ζήλιες, καβγάδες, χρέη, δικαστήρια και αλληλοκατηγορίες. Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη και οι ολιγοήμερες ξέγνοιαστες διακοπές του Ν. Παπανδρέου τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μύκονο, προσκεκλημένος στο μυθικό γά­μο του Λιβανέζου δισεκατομμυριούχου Ρόναλντ Σαγκουρί. Μια τελετή που στοίχισε στους Βαθύπλουτους νεόνυμφους περισσότε­ρα από 2.000.000 ευρώ».


Με την επιχειρηματική ελίτ

«Το 2001, ταυτόχρονα με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και έναν χρόνο πριν από την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος στη χώρα μας, ένα νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κάνει την εμφάνιση του στον τραπεζικό χάρτη. Στη σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμ­βουλίου της Omega Bank μετέχει και ο αδελ­φός του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τον Ιού­λιο του 2003 εισέρχεται στο διοικητικό συμ­βούλιο μιας ακόμα επιχείρησης με δεσπόζου­σα θέση στην ελληνική αγορά. Αυτή τη φορά, στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού. Ο αναγνωρισμένος πλέον συγγραφέας εκλέγε­ται μη εκτελεστικό και ανεξάρτητο μέλος στη διοίκηση της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχεί­ων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγά­λη Βρεταννία». Η ανάληψη της διακυβέρνη­σης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 ταυτίζεται χρονικά με την αποχώ­ρηση του αδερφού του τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού από την παραπάνω θέση.
Παρ' όλα αυτά, επί σχεδόν πέντε χρόνια το όνομα του κ. Παπανδρέου φιγούραρε δίπλα σε αυτό του πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθή­να Τόμας Μίλερ, ως μέλη και οι δύο της διοί­κησης της «Μεγάλης Βρεταννιας».

Ως άνθρωπος αρκετά φτωχός ο ίδιος, δεν μπορούσε να πιέσει κανέναν να είναι στην ώρα του με τις αποπληρωμές. Πολύ σύντομα ούτε πούλαγε ούτε έπαιρνε τις δόσεις. Και έτσι κήρυξε πτώχευση.
Αναγκάστηκε να πουλήσει το μεγάλο του σπίτι και το 1932 μετακόμισε με την οικογένεια του από την καλή γειτονιά που έμενε σε νοικιασμένο σπιτάκι σε μια «κακόφημη» συνοικία. (Σ' αυτό το μικρό σπίτι έμενα κι εγώ κάποια καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας). Σ' αυτό το σπίτι πήγε να γνωρίσει για πρώτη φορά τη νέα του οικογένεια, το 1951, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκεί του επεφύλαξαν μεγάλες χαρές και αγκαλιές οι γονείς της Μαργαρίτας και οι τέσσερις αδελφές της. Τον φιλούσαν, τον άγγιζαν, τον κοιτούσαν χαρούμενοι, αλλά και θαμπωμένοι, από το γεγονός ότι το φτωχοκόριτσο Μαργαρίτα Τσαντ, η μόνη της οικογένειας με πτυχίο πανεπιστημίου, παντρεύτηκε έναν Έλληνα ακαδημαϊκό, γιο πολιτικού και καθηγητή του Χάρβαρντ που στα μάτια τους φάνταζε ύψιστο αξίωμα».

Αντιγραφή - Επιμέλεια : Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, 15/2/2012

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr