Μην ντρέπεσαι να γράφεις αυτά που οι άλλοι δεν ντρέπονται να κάνουν

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ελάτε να πιάσουμε τον Μάη...









Ακαιρος ο τίτλος. Οπωσδήποτε. Αλλά πόσο νομίζετε ότι έμεινε μέχρι τις εκλογές; Ακριβώς επτά (7) μήνες. Επειδή σήμερα έχω οίστρο, λέω να σας αποκαλύψω μερικά πράγματα. Το περίεργο είναι ότι δεν διαθέτω τις απαραίτητες πηγές. Ομως, ύστερα από 19 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά κάτι... σκαμπάζω κι εγώ. Το κείμενο αυτό θα είναι η αφορμή να αποκτήσω κι άλλους εχθρούς. Αλλά η αλήθεια είναι πικρή και ένας από τους λόγους που έφυγα ήταν για να μπορώ να διατυπώνω τη γνώμη μου με παρρησία. Διαβάστε και ανατρέξτε σ' αυτό το κείμενο στις 18 του Μάη. Θα με θυμηθείτε όσοι θυμώσετε τώρα...
Δηλωμένες υποψηφιότητες είναι μέχρι στιγμής του νυν δημάρχου (το ανακοίνωσε), του... εργοδότη μου Γιώργου Θωμά, ο οποίος το διατρανώνει παντού και οργώνει το Χαλάνδρι, της Λούλας, του συνδυασμού του Αγγελου, που έχει σαφές πρόγραμμα αλλά ψάχνεται για επικεφαλής, του Στάθη που έχει αρχίσει τα τηλέφωνα και του Νίκου Πανταζή που επίσης δεν το κρύβει. Το τοπίο για κάποιον πεπειραμένο στα δημοτικά του Χαλανδρίου μόνο θολό δεν είναι και ας δείχνει τέτοιο. Αυτά είναι τα δεδομένα-λίγο πολύ γνωστά. Υπάρχουν τρεις σοβαροί αστάθμητοι παράγοντες: Τι θα πράξει ο παλιός στην πιάτσα Παττακός, τι θα γίνει με τη φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θα βρεθεί υποψηφιότητα έκπληξη.
Ο Γιώργος Κουράσης θεωρεί ότι θα υποστηριχθεί στον δεύτερο γύρο από μετριοπαθείς Χαλανδραίους με όπλο του το συμπαθές και έντιμο προφίλ του. Πιστεύει επίσης πως τελικά οι... μνηστήρες της παράταξης θα κάνουν πίσω και θα ξαναμπούν στο μαντρί, ο Βάσιος έχει δημιουργήσει με την υπόθεση του έργου των τσιγγάνων αντιπάθειες και επομένως δεν του κάνει ζημιά εκτός, ενώ εμένα με τοποθετεί στην ίδια μοίρα με τον Βάσιο αφήνοντας τους δικούς του να λένε πως είμαι φίλος του. Ακόμη νιώθει ασφάλεια βρίσκοντας απέναντί του φωνές που ο μέσος πολίτης μπορεί να θεωρεί ακραίες, όπως του ΚΚΕ και της "Αντίστασης", δεν φοβάται τον Θωμά ποντάροντας στη μικρή αναγνωρισιμότητά του και στην περιορισμένη απήχηση ενός πρώην στελέχους του απαξιωμένου στην κοινωνία ΠΑΣΟΚ και κάνει ανοίγματα στον Παττακό θέτοντας εμμέσως το δίλημμα μετριοπάθεια και λογικές αντιλήψεις στην περίοδο της κρίσης ή ανέφικτα προγράμματα και υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα. Πού λαθεύει ο δήμαρχος της πόλης μας; Σχεδόν σε όλα! Αυτοί που του δημιουργούν προβλήματα, οι επονομαζόμενοι και "ζαφειροπουλικοί" δεν έχουν δυο επιλογές, μαζί του ή απέναντί του αλλά και μια τρίτη: υποστήριξη άλλου προσώπου. Ηδη ο Μύρωνας Ανδριανάκης δηλώνει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος σύμβουλος ενώ ο Γιάννης Λαδόπουλος είναι πιθανό να κατέβει αλλά περισσότερο παρασυρμένος από έναν υπερβολικό ενθουσιασμό που οφείλεται στην ανταπόκριση σε ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και στην αποδοχή του από μερίδα Χαλανδραίων που του έχουν υποχρέωση, κρυφοκοιτώντας και προς την πλευρά του Ζαφειρόπουλου αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο τωρινός δήμαρχος δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την τεράστια δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση και φυσικά στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία είναι ταυτισμένος. Υπάρχει επίσης φανερή πολιτική κόπωση από τρεις θητείες νεοδημοκρατών δημάρχων αλλά και διόγκωση της απαξίωσής του στις γειτονιές της πόλης μας, με πολλούς να μην τον έχουν δει ποτέ μετά την εκλογή του και την επιμονή του να μην βγαίνει από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου του παρά τις συνεχείς παραινέσεις των στενών συνεργατών του. Ακόμη, ο προγραμματισμός του βασίζεται στη σίγουρη, και ελαφρώς υπερφίαλη, άποψη ότι θα βρίσκεται όπως και να έχει στον δεύτερο γύρο. Για μένα υποτιμάει τη δύναμη του Παναγιώτη Βάσιου με προσωπικές ψήφους στο Ανω Χαλάνδρι και πιο ψηλά και για το άτομό μου δεν επιθυμώ να εκφέρω γνώμη. Επίσης, οι απώλειες, ίσως και λόγω των δεδομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμβούλων με όνομα που δεν θα συμμετέχουν στην αναμέτρηση δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Αν ο Στάθης βγει υπέρ του πιο ανοιχτά χάνει αυτομάτως όσους επηρεάζει ο Ζαφειρόπουλος, ενώ δεν έχει σιγουρέψει την υποστήριξη Παττακού. Για μένα η τελευταία θα υπάρξει μόνο και εφόσον τη δεύτερη Κυριακή συμμετέχουν Κουράσης και Καρατζά. Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και φροντίζει να το δείχνει, όμως οι αριστεροί ψηφοφόροι στο δίλημμα Κουράσης ή Καρατζά θα προτιμήσουν τη δεύτερη, τιμωρώντας και τη φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.
Η εκτίμησή μου για τη διοίκηση τη φέρνει πολύ μακριά από το 35,69% του 2010 και μάλιστα αρκετά κάτω από το 30% ίσως και από το 25%, για τους λόγους που προανέφερα. Η πιθανή μάχη με την εκπρόσωπο του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο θα φέρει δήμαρχο γυναίκα για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι!
Ο κ. Ανδρεόπουλος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Ενδοπαραταξιακό γιατί δυο συνεχείς αποτυχίες δεν είναι λίγες αλλά και χωρίς να έχει μεταβληθεί η άποψη του Νίκου Πανταζή και του Κώστα Παττακού για το άτομό του. Ασφαλώς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από το ΚΚΕ και την "Αντίσταση" αλλά, φυσικά, ούτε από τον Γιώργο Θωμά και τον Αγγελο Νταβία. Ο Ζαφειρόπουλος θα βρίσκεται σταθερά απέναντί του και θα επιχειρήσει να αποτρέψει την εκλογή του με κάθε τρόπο. Υπερβολικά φιλόδοξο το εγχείρημα του Στάθη να εισέλθει στον δεύτερο γύρο αλλά ακόμα κι έτσι ο όποιος αντίπαλός του εκεί θα τον κερδίσει.
Ο Νίκος Πανταζής θα δει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν. Το επίθετο "ανεξάρτητος" θα μετρήσει όπως και η δεδομένα αυξημένη αναγνωρισιμότητά του. Δύσκολα όμως θα κάνει το άλμα στο διψήφιο και αποκλείω προσωπικά τον δεύτερο γύρο. Θα κρίνει όμως πιθανότατα τις εκλογές.
Ο Αγγελος Νταβίας όπως δηλώνουν όσοι τον γνωρίζουν "χύνει την καρδάρα με το γάλα" με τον ευέξαπτο χαρακτήρα του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει, αλλά αυτό έχει συνέπεια την ανασφάλεια όσων λοξοκοιτούν προς το μέρος του. Χωρίς αρχηγό η κίνησή του δεν μπορεί να κριθεί αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο το αν θα συμπλεύσει με τον Παττακό και αν θα βοηθήσει τον Γιώργο Θωμά. Πάντως Κουράσης και Ανδρεόπουλος δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε ψήφο από αυτή τη δεξαμενή και σε περίπτωση που βρεθούν απέναντι στον Θωμά ή στη Λούλα, πρέπει να περιμένουν ιδιαίτερα εχθρική αντιμετώπιση. Υπάρχει και το σενάριο με επικεφαλής τον Κώστα Μανιάτη σε έναν ετερόκλητο συνδυασμό της κεντροαριστεράς και των μετριοπαθών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αγγελος, πιστεύω θα στηρίξει ανεπιφύλακτα αυτό το σενάριο, το οποίο θα εξαφανίσει τις όποιες βλέψεις του Γιώργου Θωμά για δημαρχία, αφού τότε δεν αποκλείεται και η σύμπραξη του Κώστα Παττακού σε αυτή την ιδιόμορφη συνεργασία που μπορεί, υπό προϋποθέσεις να προσελκύσει και ψήφους από την τοπική ΔΗΜΑΡ.
Η περίπτωση Παττακού παρουσιάζει μια μοναδική για την επερχόμενη αναμέτρηση ιδιομορφία: Δεν είναι ξεκάθαρο καθόλου αν αυτός και τα στελέχη του θα επιλέξουν τον δρόμο της συναινετικής αντιμετώπισης του Κουράση ή θα βρεθούν στο αντίπαλο στρατόπεδο, υποστηρίζοντας την κίνηση του Νταβία ή τον Γιώργο Θωμά. Εχω την αίσθηση ότι περιμένουν καρτερικά τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου.
Η "Αντίσταση" θα ανεβάσει τα ποσοστά της σε κάθε περίπτωση. Οι έντονες κοινωνικές δράσεις και η συνεχής παρουσία της σε κάθε αντικυβερνητική δραστηριότητα της δίνουν πόντους-όχι όμως αρκετούς για να μπει στον δεύτερο γύρο αλλά τόσους για να γείρει την πλάστιγγα στο εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και με την αποχή της τη δεύτερη Κυριακή. Βεβαίως όλα αυτά θα ανατραπούν άμεσα αν υπάρξει ισχυρή υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και όνομα που δεν έχει ακουστεί ποτέ μέχρι τώρα. Τότε ο Σίμος Ρούσσος που δεν θα συμπλεύσει σε καμιά περίπτωση με τον Θωμά ή τον Νταβία θα υποστηρίξει αυτή την προοπτική, όχι όμως και ολόκληρη η "Αντίσταση", με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά να μην συμμετέχουν.
Αφησα για το τέλος τη Λούλα Καρατζά. Πολλοί την υποτιμούν επηρεασμένοι από τα απογοητευτικά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του ΚΚΕ και τη σταθερή ένταξή της στον συγκεκριμένο χώρο. Οσοι απαξιώνουν τη Λούλα θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως το βράδυ των εκλογών. Η ισχυρή προσωπικότητά της δημιουργεί αρκετές αντιπάθειες αλλά σε ανθυποψηφίους της και όχι στον απλό κόσμο. Προσωπικά νομίζω ότι επειδή ο πήχης εισόδου στον δεύτερο γύρο θα είναι αισθητά χαμηλότερος από το 2010, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ θα είναι ένα από τα δύο ονόματα των επαναληπτικών εκλογών. Θα υποστηριχθεί από απογοητευμένους δεξιούς, αριστερούς όλων των τάσεων, ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με αυτόν τον χώρο. Με αντίπαλο τον Κουράση παίρνει τις εκλογές, με τον Θωμά προβλέπεται ντέρμπι, ενώ θα παρουσίαζε ξεχωριστό-και πανελλαδικό-ενδιαφέρον μια αναμέτρησή της με "βαρύ" στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εις βάρος της οι κάκιστες σχέσεις με τον Παττακό και τον Ανδρεόπουλο, αλλά πώς θα αποτυπωθούν αυτές στο εκλογικό σώμα είναι ένας από τους γρίφους των εκλογών.
Συμπερασματικά, το ρευστό τοπίο θα αρχίσει να διαμορφώνεται όταν κατασταλάξουν οι αστάθμητοι παράγοντες που ανέφερα στην αρχή της ανάρτησης. Θυμίζω: Στάση Παττακού, αναπάντεχη υποψηφιότητα, ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τότε θα πούμε πολλά περισσότερα.
ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ

Επισκεπτες

copyright ©: Όμιλος Επικοινωνίας "Nobile" , Άρης Νόμπελης, "Προφίλ της πόλης" επικοινωνία : arisnobelis_profil@yahoo.gr